dr. ing. Marius Lulea: Dacă se închid granițele, în două zile nu mai avem ce pune pe masă, nu mai producem nimic

În 2022 deficitul de balanță comercială a fost de aproape 35 de miliarde de euro. Adică am importat cu mult peste cât am exportat.

Valoarea a fost de trei ori mai mare decât în anul 2016. Practic importurile de produse străine a explodat în ultimii ani pe fondul îndatorării excesive a țării, a blocării zootehniei românești și închiderii activelor de producție.

Importurile României au depășit 100 de miliarde de euro, o sumă colosală, echivalentul a 20 de grupuri atomice precum cele de la Cernavodă.

Dacă astăzi granițele țării s-ar închide, în doar câteva zile nu am mai avea ce pune pe masă deoarece am devenit dependenți de importuri pe toate palierele, de la produsele alimentare și până săpun sau combustibili.

Am ajuns să importăm carne de porc și produse din carne de porc de aproape 1 miliard de euro. Am ajuns să importăm oțel beton pentru construcții de peste 1 miliard de euro.

Am importat în anul 2022 alimente și animale vii de peste 10 miliarde de euro, în condițiile în care specialiștii susțin că avem teren agricol de cea mai bună calitate cu care am putea hrăni de trei ori mai mulți cetățeni decât are România.

Acum poate înțelegeți de ce sunt fermierii în stradă, de ce agricultura românească a fost abandonată, de ce vom ajunge în curând să abandonăm lucratul pământului ca să ne angajăm în Germania, Italia sau Franța, acele țări de unde se fac aceste importuri.

Statistica nu este suficientă, dar soluții există: trebuie alocate fonduri nerambursabile sau credite garantate de stat cu dobânzi foarte mici, de 2-3%, pentru acele sectoare unde există valori de import foarte mari. Pentru acest lucru trebuie însă să renunțăm la cheltuielile inutile ale statului, să reducem birocrația și să oprim risipa făcută de către partidele politice de la bugetul de stat.

Mihai Vasilescu
Mihai Vasilescu