Când ai taxe mici, automat vei atrage investiții mari

Fiind antreprenor, știu că virtuțile practice ale capitalismului nu pot fi egalate de ipotezele teoretice ale socialismului.

Sunt omul faptelor, nu al vorbelor. Am votat mereu Dreapta republicană pentru că reducerea fiscalității ajută oriunde la creșterea firmelor. Donald Trump a oferit o spectaculoasă scădere a poverii fiscale de la 35% la 21%. Înainte de această modificare, nivelul de taxare de 35% al Statelor Unite era cel mai înalt în rândul țărilor dezvoltate.

Nu cred că ura față de bogați aduce ieșirea din sărăcie. Nu cred că socialismul aduce mai multe oportunități decât socialismul. Privesc spre eșecul total al unor țări precum Venezuela sau Cuba și realizez că piața liberă este singura soluție pentru o viață mai bună.

Redistribuirea bogăției nu-i face prosperi pe oamenii simpli, ci pe birocrații și politicienii ocupați cu planificarea centralizată. Așa cum spunea Friedrich von Hayek (foto), excesul de intervenție guvernamentală conduce la servitute, la disperare și la faliment.

România post-comunistă ar fi putut depăși Polonia dacă n-ar fi descurajat inițiativa privată. Nici școala n-a vorbit prea frumos despre antreprenori, afaceri și capitalism.

Iată de ce eu pledez pentru reducerea taxelor, o măsură necesară și-n plan filantropic. Când mediul privat ajunge la surplus fiscal, atunci acțiunile caritabile iau având și cultura va avea de câștigat.

Taxele mici sunt catalizatorul creșterii economice iar dereglementarea încurajează inovația. Iată de ce m-am bucurat să-l văd pe controversatul Președinte Donald Trump dornic să promoveze reforma fiscală sub denumirea „Tax Cuts and Jobs Act”.

Sunt studii care spun că o reducere cu 10% a taxelor pe profit ar putea conduce la o creștere a ocupării cu 2-4% și chiar la o majorare a salariilor cu 5%. Atât bunul simț, cât și teoria economică ne arată că reducerea taxelor ajută la consolidarea clasei de mijloc. În contrast, Stânga vorbește numai despre creșterea salariului minim, fără să privească spre efectele nedorite (cum ar fi creșterea șomajului).

Când ai taxe mici, automat vei atrage investiții mari. Capitalul produce locuri de muncă iar companiile au posibilitatea să reinvestească banii câștigați în alte operațiuni care îmbogățesc țara. Reducerea taxelor permite creșterea numărului de prime salariale, deci un plus de prosperitate pentru familii. Dacă salariile ar fi fost satisfăcătoare-n România, milioanele de compatrioți n-ar fi plecat în străinătate

Mihai Vasilescu
Mihai Vasilescu