Rezultatele bune obținute de PNL la localele din 2020 în sudul țării cu greu vor fi egalate, în condițiile în care social-democrații transferă edil după edil, una din cele mai dificile situații fiind în județul Teleorman, filială unde interimar e chiar șeful liberalilor, Nicolae Ciucă.
„Am rămas cu 33 de primari“, a precizat un liberal bun cunoscător al situației din Teleorman, iar în curând încă trei aleși din PNL ar urma să ia calea PSD. Potrivit informațiilor „Adevărul“, apogeul trecerii primarilor de la un partid la altul va fi la final de iunie, început de iulie, când vor fi pregătite dosarele pentru următoarele locale. „Cine-și aduce aminte de 2012 știe că erau primari cu mai multe dosare, unul cu o candidatură pentru PDL, iar unul pentru USL, plecările fiind și în ultima zi de depunere a lor“, a precizat un lider local pentru „Adevărul“.
La începutul mandatului 2020-2024, PNL Teleorman avea 48 de primari, iar pe parcurs l-a atras și pe cel al USR-PLUS. Acum, liberalii au pierdut deja o treime. Ultimii trei edili care au anunțat că au mers la PSD fiind cei din comunele Furculești, Lunca și Crevenicu, la câteva zile după ce Nicolae Ciucă fusese în județ pentru o ședință cu Biroul Județean și aleșii.
Situația se complică și în alt județ învecinat. În Giurgiu, până în prezent, PNL a pierdut cinci primari. Surse social-democrate susțin însă că PSD să pregătește să „dea lovitura“ și să transfere în jur de 10 edili, care acum sunt cu carnet liberal. Transferul va fi însă doar anunțat, fără vreo cerere de adeziune, pentru că ar risca să-și piardă restul de mandat.
În ambele județe, liberalii au avut la rândul lor o întreagă campanie de transferuri de primari în vara lui 2020, demers larg uzitat și în județe ca Mehedinți sau Gorj, care în ultimele luni au resimțit din plin verticalitatea aleșilor locali.
Lăsați fără consilieri
Nici în Olt PNL nu stă prea bine, în condițiile în care tot pierde oameni. Spre deosebire de Teleorman și Giurgiu, care la ultimele locale și parlamentare au scos printre cele mai mari procente la nivel național, în Olt situația era oricum dezastruoasă. Aici, PNL a rămas cu 11 primari dintre cei 13 la început de mandat, în timp PSD are circa 100.
Mai mult, în Olt, PSD i-a lăsat pe liberali fără trei consilieri locali din Slatina și unul județean. În mod normal, PNL poate acționa și să ceară eliminarea din Consiliul Local Slatina și din Consiliul Județean Olt a liberalilor care au trădat, dar procedura se poate întinde pe mai multe luni, chiar până la finalul actualului mandat, care expiră în septembrie.
În prezent, PSD și PNL dețin peste 80% din mandatele de primari la nivel național, fiind de departe principalele forțe electorale la nivel local, în ceea ce privește această categorie de aleși.