Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în noiembrie, comparativ cu octombrie, însă România se numără printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.
În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,1%, de la un nivel de 3,6% luna precedentă. Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în noiembrie au fost Cehia (8%) Ungaria (7,7%), Slovacia şi România (ambele cu 6,9%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,8%), Danemarca (0,3%) şi Italia (0,6%).
Comparativ cu octombrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 21 state membre, inclusiv în România (de la 8,3% până la 6,9%), a rămas stabilă în trei state şi a crescut în trei ţări.
De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în octombrie, până la 2,4% în noiembrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,69 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,37 puncte procentuale. În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,41 puncte procentuale.
Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect şi încetinirea activităţii economice în zona euro