Legea pensiilor speciale – Furie în societatea românească în urma deciziei CCR privind pensiile de serviciu

Decizia CCR privind legea pensiilor de serviciu a stârnit controverse și furie în societatea românească. Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, declarând că anumite dispoziții ale legii sunt neconstituționale. Această hotărâre va duce la reîntoarcerea legii în Parlament pentru a fi revizuită și adusă în acord cu decizia Curții.

Printre principalele motive pentru admiterea sesizării se numără diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției și omisiunea unor reglementări tranzitorii referitoare la creșterea vechimii și vârstei de pensionare.

Curtea a subliniat că aceste modificări afectează principiul independenței justiției și exigențele de calitate a legii.

O altă problemă semnalată de CCR este legată de impozitarea pensiilor de serviciu. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce contravine exigențelor de calitate a legii.

De asemenea, Curtea a atras atenția că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator și nu poate duce la o restrucurare indirectă a bazei de calcul a pensiilor de serviciu.

Această decizie a CCR va avea un impact semnificativ asupra sistemului de pensii de serviciu din România și va necesita o revizuire a legii în conformitate cu deciziile Curții.

Mihai Vasilescu
Mihai Vasilescu