La 31 decembrie 2023 a expirat termenul de reducere a accizei la motorina utilizată în agricultură. Fermierii cer prelungirea acesteia până în 2028, pentru a putea, astfel, avea un mijloc în plus care să îi ajute să facă față multiplelor provocări cu care se confruntă sectorul agricol românesc.
Subvenția APIA pentru motorină în 2023 este de 1,529 lei/litru, mai mică decât cea încasată de fermieri anul trecut ( 1,630 lei/litru).
Fermierii folosesc marje de profit relativ mici, iar când prețul motorinei crește, costurile de producție cresc semnificativ, afectând profitabilitatea afacerilor lor.
Nicu Vasile: „Acciza la motorină e introdusă pentru folosirea drumurilor publice”
Produsele agricole ucrainene care intră pe piața autohtonă, la prețuri imbatabile, au lovit semnificativ bunul mers al agricultorului român. Organizațiile agricole din România solicită ca schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, să fie prelungită până în anul 2028.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale elaborează anual un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea cantităților decontate de motorină și a sumelor aferente acestei subvenții.
„Acciza la motorină e introdusă pentru folosirea drumurilor publice. Pentru agricultură nu trebuie să se mai perceapă acciza. De ce fermierul să plătească acciza după care să meargă să o recupereze? Să fie drumul cu oameni?”, este întrebarea pe care liderului LAPAR, Nicu Vasile, o adreseaza autoritatilor.
„Prin aceste modalități nu facem nimic altceva decât să acceptăm lipsa de strategii economice la nivel statal. Acum se duce o luptă acerbă pentru a crește prețurile. În opinia mea, aceste prețuri vor decapitaliza atât populația cât și firmele”, a mai spus Nicu Vasile.
Nu vedem pădurea de copaci
„Continuăm să ne bucurăm pentru recuperarea TVA-ului cauzat de creșterea prețului și probabil de o creștere nesemnificativă a impozitului pe profit, eventual pe dividente, dar nimeni nu poate face un raport între avantajele și dezavantajele măsurii privind inflația și scăderea nivelului de trai, precum și falimentul multor antreprenori, implicit creșterea șomajului. Politicile economice pentru agricultură trebuie să urmărească reducerea cheltuielilor pentru a putea rezista pe piața. Condițiile pedo-climatice în următori doi ani vor fi destul de grele și in contextul economic acestea vor aduce mari prejudicii”, conchide președintele LAPAR.
Reamintim că pentru schema de ajutor de stat la acciza pentru motorină, suprafeţele de teren pe care fermierul le exploatează trebuie să fie de minimum 1 hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau după caz, să dețină un număr minim de animale.
Cuantumul ajutorului de stat transferat în conturile fermierilor se achită sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorină utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.