Eșecuri în Serie: Ciolacu și Abordarea Sa Haotică în Politică

Interviu pentru Bloomberg. Wow. Ai șansa să faci enorm de multe pentru țară. Să spui că avem toate formele de peisaj și de distracție, că suntem o țară sigură, că ne-ar prinde bine niște investiții străine, că nu suntem nici xenofobi nici demenți. Să lași toate astea deoparte ca să spui „România ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen” nu este greșit sau inadecvat. Este doar amuzant.

Să zicem că facem asta. În JAI e cu drept de veto. Să zicem că vom convinge Austria să ne voteze, pentru că are nevoie de gazele din Neptun Deep. Dar nu cumva riscăm un veto din partea Bulgariei?

Din păcate, autorul soluției enunțată pe Bloomberg, deși nivelul strategiei recomandă cel mult un blog din Urziceni, este chiar premierul României, Marcel Ciolacu, aflat într-o vertiginoasă cădere în Râpa Logicii.

A zis-o la doar câteva zile după ce a dat cu mucii în fasolea banilor cash. De importantă ce era măsura este abandonată. Câteva zile mai în urmă vorbea cu aceeași eficiență despre droguri, despre cereale, despre Bâstroe, despre podul de la Brăila. Strategia de comunicare a premierului pare copiată după cea a lui Adrian Năstase, care organiza în fiecare vineri ceea ce presa numea războaiele de 7 zile. Adică tuna și fulgera pe o temă, în videoconferința săptămânală cu prefecții, temă de care uita complet până săptămâna viitoare, doar ca să umple presa de vineri, sâmbătă și luni cu știri și analize.

Faza e că Năstase era coerent, dacă-l întrebai peste trei luni despre un subiect avea același punct de vedere. La Ciolacu acest detaliu nu se observă.

Ba, dimpotrivă, e atât de disonant cu realitatea încât pare că se transformă deliberat într-un tip pe care nu mai poți să-l iei în serios. Pe care nu l-ai vota ca președinte. Iar asta ar însemna că își dorește altceva. Ce? Numai el știe. Problema e că pe traseul ăsta spre nimic ne duce și pe noi, din groapă în groapă și dintr-un șanț în altul. Să-i spună cineva că am urcat, am plătit bilet, am dori o călătorie liniștită și sigură.

Mihai Vasilescu
Mihai Vasilescu