Dezastrul educațional din Tulcea: Cum au ajuns școlile să se prăbușească sub privirile Baronului PSD

Opera baronului PSD de Tulcea, Horia Teodorescu: o treime din școlile care ar fi trebuit să fie renovate cu banii europeni din programul denumit ITI Delta Dunării sunt ruine.

ITI Delta Dunării este denumirea programului european de „Investiții Teritoriale Integrate”, iar banii au fost gestionați de facto Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, scria tot Info Sud-Est acum doi ani.

Azi, această publicație arată ce dezastru a rămas în urma puținelor investiții demarate în Deltă.

Școlile care ar fi trebuit să fie renovate cu banii europeni sunt ruine

„O treime din școlile, grădinițele și căminele culturale care ar fi trebuit să fie renovate, dotate sau construite de la zero cu bani europeni din ITI Delta Dunării sunt ruine, nefinalizate, nu sunt construite deloc sau nu au fost date în folosință pentru că nu au încă dotările necesare. În toate cazurile termenele asumate în contractele cu UE au fost depășite.

În multe situații durează peste 5 ani pentru ca o clădire publică cu o suprafață între 200 și 500 de mp (școală, grădiniță, cămin) să fie renovată. În alte cazuri, peste 7 ani. Am găsit inclusiv o situație în care o primărie a construit mai repede o școală de la zero decât a renovat un cămin”, arată Info Sud-Est.

În februarie 2021, aceeași publicație scria că: „Teodorescu și oamenii din jurul lui au beneficiat de banii ITI DD. Compania baronului PSD a obținut fonduri pentru o unitate turistică, dar la adresa pensiunii funcționează o clinică medicală deținută de protejata sa, deputatul PSD Mirela Furtună, care în ultimii ani a agonisit o avere considerabilă.

Deși mecanismul ITI DD era destinat «cu prioritate» pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. Spre exemplu, în decolmatarea lacurilor și canalelor au fost investiți mai puțini bani decât în renovarea bisericilor. Fostul ministru Eugen Teodorovici, cel care a creat mecanismul în România, recunoaște că există ”anumite blocaje și chiar abateri de la strategia ITI DD”, iar unele proiecte sunt mult întârziate”.

Județ în ruină, baronul și iubita, foarte bogați

Presa românească a scris că baronul PSD de Tulcea, Horia Teodorescu, președinte al Consiliului Județean, face zeci de milioane de la primăriile pe care le controlează: una din firmele sale a avut, doar din 2018 în 2021, contracte de circa 33 de milioane de lei cu primării din acest județ. Datele sunt sintetizate pe site-ul sicap.ai și de aici se poate constata că toate contractele au fost acordate prin „procedură simplificată”.

Deputata PSD Mirela Furtună, pe care Horia Teodorescu o definește drept „mama copilului său”, este și ea beneficiară a unei averi consistente, precum și a unor contracte cu statul.

Mihai Vasilescu
Mihai Vasilescu