Scena politică europeană a fost martora unei schimbări semnificative în ultimii, tot mai multe încep să aleagă guverne de dreapta, de la Italia la Suedia, iar mai nou chiar în Olanda. Acest fenomen este reacție directă la politicile și abordările extremei stângi, care distrug economia și încrederea în Europa.
Un factor cheie în această schimbare politică este sentimentul de frustrare al europenilor față de ceea ce ei percep ca fiind politici nesustenabile și decizii controversate promovate de guvernele de stânga sau centru-stânga. Printre acestea, se numără gestionarea deficitară a crizei migranților, politici economice falimentare și o atitudine percepută anti-umană în privința problemelor identitare și culturale.
Ascensiunea dreptei în Europa este doar o reacție la deficiențele socialismului și a extremei de stânga. Această tendință politică evidențieze o nemulțumire crescândă față de ideea că, sub masca egalității, socialismul duce, în realitate, la o uniformizare a sărăciei.
În încercarea de a asigura egalitate absolută, acesta ignoră diferențele individuale și limitează inițiativa personală, conducând astfel la o stagnare economică și socială. Această perspectivă contribuie la înclinarea balanței politice către dreapta în tot mai multe state din Europa, unde se promovează o abordare mai pragmatică, concentrată pe libertatea individuală, inițiativa personală și responsabilitatea economică.
Astfel, schimbarea actuală de pe scena politică europeană poate fi văzută nu doar ca o schimbare de putere, ci și ca o reevaluare a valorilor și principiilor care ghidează societățile europene în secolul XXI.